2015 Aida

Waar en wanneer:
Amphion, Doetinchem: 9, 10 & 11 oktober 2015

Door:
MPG (G-Majeur)

Artistieke Leiding:
Dirigent: Gerben Kruisselbrink
Regie: Jasper Korving
Choreografie: Kimberley Arends

Credits:
Muziek: Elton John
Tekst: Tim Rice
Vertaling: Martine Bijl

Rolverdeling:

 • Aida: Sonja ten Velde (Understudy: Kristien Pas)
 • Amneris: Michelle Heitink (Understudy: Elaine Niesink)
 • Radames: Rens Bourgondiën (Understudy: Dinant Duenk)
 • Zoser: Chris Weber (Understudy: Mike Schnitzler)
 • Mereb: Tim Huntink (Understudy: Thijs Keuben)
 • Nehebka: Madeleine Streefkerk (9 oktober) & Dominique Laarveld (10 & 11 oktober)
 • Farao: Ronald Sartorius
 • Amonasro: Paul Busby
 • Ministers: René Kuipers, Oscar Luijben, Mike Schnitzler & Ruud Wolkorte
 • Vriendinnen Amneris: Mirella te Brake-van Lier, Cheryl Egbers, Marjo Harmsen, Elaine Niesink, Kristien Pas, Maja Veldkamp & Suzanne van de Wiel
 • Ensemble:
  Mayke Bosmann, Afke Bruijl-Ewouds, Jos Buiting, Saskia Derksen, Dinant Duenk, Ine Elbers, Rianne Elsman, Tatiana Gielis, Jolanda Gootink, Astrid van Haren, Thijs Keuben, Pauline van Leur, Marjon Leutscher-Lichtenberg, Anne-Marie Leuverink, Roos te Pas, Melanie Schnitzler, Bernadette Stark, Mieke ten Velde, Jenny Veldkamp, Daisy Verhoeven, Marjolein de Vries, Ingrid Wijskamp, Riki Wassink & Jaimy Wissing

Het verhaal:
De musical Aida is het verhaal tussen Egyptische legerleider Radames, zijn verloofde Amneris (de Egyptische prinses) en zijn echte liefde Aida (de Nubische prinses). Wanneer Aida en een groep Nubische vrouwen opgepakt worden door het Egyptische leger, komen ze in handen van Radames. Hij is geïntrigeerd door de houdig van Aida. Radames zorgt ervoor dat Aida en de gevangengehouden vrouwen niet in de kopermijnen hoeven te werken. Hij geeft Aida als geschenk aan zijn aanstaande vrouw, Amneris. Ondertussen voelt Aida zich schuldig tegenover haar volk, omdat zij haar verantwoordelijkheden als prinses niet waar kan maken. Het is Mereb, de Nubische bediende van Radames, die Aida herkent als de Nubische prinses en haar eraan herinnert dat zij nog steeds het voorbeeld is voor haar volk. Aida vindt met behulp van haar vriendin Nehebka, haar kracht terug en strijdt voor de vrijheid van de Nubiërs.
Zoser, de vader van Radames, heeft andere belangen bij het huwelijk tussen zijn zoon en Amneris. Hij is uit op meer macht en vergiftigt de Egyptische Farao, de vader van Amneris. Ondertussen weet Aida zich bij Amneris als snel onmisbaar te maken en wordt Radames steeds verliefder op Aida. De liefde is wederzijds. Wanneer de koning van Nubië, Aida's vader, gevangen wordt genomen, groeit Aida's wil haar volk te redden. Uiteindelijk is het Mereb die met het ontsnappingsplan komt. Amneris komt erachter dat haar verloofde Radames eigenlijk wat voor een ander voelt. Op de dag van de ontsnapping, kan Aida Radames niet achterlaten. Hierdoor worden zij beiden opgepakt en ter dood veroordeeld. Amneris heeft het laatste woord over hun vonnis...

Recensies:
© De Gelderlander 12-10-15
12087986 856435381130414 865905663395612519 n
© StadDoetinchem/Gelderse Post 14-10-15

MPG viert zilveren jubileum met fraaie Aïda

 
Veel aandacht was er ook besteed aan de kleding. Foto: Josée Gruwel Veel aandacht was er ook besteed aan de kleding. Foto: Josée Gruwel

DOETINCHEM - Het uitvoeren van de musical Aïda, het verhaal van een love story uit het Oude Egypte, stond hoog op het lijstje van Musical Producties Gaanderen. Toen de rechten vrijkwamen, was het gezelschap er vlot bij. Na een jaar van tomeloze inzet werd de musical – met muziek van Elton John en libretto van Tim Rice in de vertaling van Martine Bijl – het afgelopen weekend in Amphion drie keer op een indrukwekkende manier neergezet.

Door Josée Gruwel

Onder de artistieke leiding van choreografe Kimberley Arends, muzikaal leider Gerben Kruisselbrink en regisseur Jasper Korver werd de productie oogstrelend qua decor, kleding en attributen en kreeg het verhaal glans door goed acteerwerk en uitgebalanceerde afstemming van orkestmuziek en zang.

Zondagmiddag na de laatste voorstelling zaten vier gedreven hoofdrolspelers aan de tafel voor een interview. Allen twintiger. Sonja ten Velde, 21 jaar lid van MPG en zojuist als Aïda het laatste lied gezongen hebbend, was even emotioneel. "Want de musical was zo lang helemaal mijn ding. De rol en de cast zaten als een warme deken om me heen en nu is het afgelopen." Sonja schitterde. Wanneer ze het podium opkwam, ontstond er een serene rust door haar krachtige, evenwichtige spel. Zij maakte de emotionele diepgang voelbaar. "Het was mooi om al die lagen van Aïda in mijn rol te leggen. Aïda, de gevangen genomen Nubische prinses die slavin werd van de prinses van Egypte en verliefd werd op Radames."
Rens Bourgondiën speelde Radames, de Egyptische legerkapitein die de oorlog aanvoerde tegen Nubië. Hij werd verliefd op Aïda, maar was eigenlijk voorbestemd voor de Egyptische prinses Amneris. "Een pittige rol voor mij qua zang en spel", vertelde hij. "Ik heb moeten leren om mijn emoties te tonen." Rens komt uit de muziekwereld, speelt basgitaar in rockbands en is backing vocalist. Sinds 2011 is hij bij MPG. Qua acteren en zang zat hij met de rol van Radames aan het plafond van zijn huidige kunnen.Michelle Heitink, ruim 13 jaar bij MPG, vertolkte zelfverzekerd de rol van Amneris. "Binnen MPG had ik nog niet alles van mezelf laten zien, dat wilde ik met deze rol doen. Ik wilde graag het kwetsbare van Amneris tonen en heb hiermee het beste uit mezelf naar boven kunnen halen."
Prachtig was het spel van de 21-jarige Tim Huntink als de Nubische bediende Mereb. Na afloop is hij vooral trots op de hele cast en dankbaar dat hij deze rol, die op zijn lijf geschreven was, mocht spelen. Hij was in het begin bang dat de musical zoetsappig zou worden. "Maar dat was het allerminst."
Het viertal moest bij de repetities wennen aan het intense spel onderling. "Daarnaast waren de liedjes pittig." Ze roemden de positieve onderlinge sfeer, de verbinding die ze met elkaar voelden. "Als een familie." Alle vier zagen ze op tegen de maandag, the day after. "Zwarte maandag", volgens Tim. "Ik ben vrij en ik weet niet of ik dat zo fijn vind." Maar eerst kwam nog de after-party op zondagavond.

Volgend jaar speelt MPG de musical Sweeney Todd, het verhaal van een moordlustige kapper. Rond Pasen wordt een concertante versie van Jesus Christ Superstar gebracht, voor in kerken. Over twee jaar volgt de musical Hairspray. Voorzitter Frans ten Velde: "We zijn voor deze producties op zoek naar mannelijke zangers en/of acteurs." "Mannen met hart voor de muziek die zich kwetsbaar op durven stellen", vulde Rens Bourgondiën aan.

www.musicalproducties.nl


Foto's:
Voor foto's van deze productie klik hier.