2006 The Wiz

Waar en wanneer:
Amphion, Doetinchem: 12, 13, 14 mei 2006

Door:
MPG (G-Majeur)

Artistieke Leiding:
Dirigent: Frans Litjens
Regie: Jasper Korving
Choreografie: Susanne te Braak & Sonja Wiselius

Credits:
Muziek: Charlie Smalls
Tekst: William F. Brown

Rolverdeling:
Doortje: Marloes Verheijen
De Leeuw: Elske van der Burg
Blik: Andreas van der Meulen
Lap: Tom Kortbeek
De Tovenaar van Oz: Jasper Kwee
Carcassandra: Tessa Kwee
Fantasine: Anne-Marie Leuverink
Parelmoer: Marjo Harmsen

Het verhaal:
Door een storm belandt Doortje bij de Mumzels in het land van Oz. Ze wil graag naar huis, naar haar oom Henry en tante Em. Maar hoe komt ze daar dan? De goede heks van het Noorden adviseert haar de gele weg te volgen. De grote Tovenaar van Oz zal Doortje de weg naar huis kunnen wijzen. Onderweg beleeft Doortje met haar hondje Toto allerlei avonturen. Ze ontmoet daar Lap, Leeuw en Blik. Zouden ze de Tovenaar vinden? En weet hij de weg naar huis?

Recensie:
Musical Producties werveld in ‘The Wiz’

Met een beeldschone ‘The Wiz’, naar ’t verhaal van ‘De tovenaar van Oz’, sloot MPG (Musical Producties Gaanderen) dit weekend in Amphion het zilveren jubileum af. Een tijdperk, waarin MPG zichzelf wist te overtreffen.
Natuurlijk is de belangstelling voor ‘The wiz’ weer heel groot. Al was het alleen al om te zien hoe het verhaal dit keer was uitgewerkt. Tien jaar geleden werd de musical immers ook door MPG gespeeld. Ook toen had Jasper Korving de regie en was Frank Litjens muzikaal leider.

De herinneringen aan toen: de indringend spelende Carcassandra als de slechte heks van het westen? De leeuw die zo lief overkwam dat je hem meteen in je armen sloot? Een decor met hemelhoge trappen?

Het één eeuw oude verhaal van de Amerikaan L. Frank Baum gaat over de jonge tiener Doortje. Ze is bij haar tante als ze door een storm terechtkomt in de wonderlijke wereld van Oz. Daar ontmoet ze een vogelverschrikker die graag hersens wil, een blikken man die graag een hart wil en een leeuw die zit te wachten op heldenmoed.

En Doortje zelf? Die wil graag naar huis. Om al hun wensen te vervullen zoekt het viertal naar de tovenaar van Oz.

Uiteindelijk blijkt de les dat ieder zijn eigen tovenaar is. Want als je gelooft in jezelf, kun je waar maken wat je wilt.

Vanaf de intro zit er ongelooflijk veel spanning, kracht en enthousiasme in het spel. Een uitbundig spelend 24-koppig orkest, overtuigende zangstemmen, wervelende choreografieën, fraaie kleding en grime, uitgekiende belichting. En steeds een ander, verrassend subtiel uitgewerkt podium op het podium, waardoor je als toeschouwer in dimensies kijkt. Ook al zou je stokdoof zijn, dan valt er nog de hele voorstelling enorm te genieten van alle beelden die verschijnen.

Het verhaal is omgeschreven naar het leven anno nu. Met grapjes en een geinige vondst: het hondje Toto, dat het hele spel door van zich laat horen.

De 16-jarige Marloes Verheijen speelt de hoofdrol. Technisch doet ze dat heel knap. In het programmaboekje vertelt ze het een beetje lastig te vinden om om te gaan met de diversiteit aan emoties. Dat zie je ook in haar spel. De rust vinden om je te laten gaan in gevoelens, tedere momenten durven creëren gaat haar – nog – niet zo gemakkelijk af.

In de regie is dat in z’n algemeenheid een aandachtspunt. Ontspanningsmomenten, integere, stille momenten creëren waarbij je als publiek dat speciale kippenvelgevoel krijgt. Want daar kom je voor. Je wilt meegezogen worden in de emoties, deelgenoot worden.

Wie dat prachtig laat zien is de 18-jarige Tessa Kwee als Carcassandra, de slechte heks van het westen. Ze bespeelt haar medespelers en het publiek, durft stiltes te laten vallen, dwingt de tegenspelers tot alertheid en zet de toeschouwer op het puntje van zijn stoel. Prachtige scènes waren bijvoorbeeld die met de kraaien en van de flora’s in het fluisterveld.

MPG 25 jaar. Steeds beter, steeds professioneler, steeds voorzitter Yvonne Beerten. Na 25 jaar neemt ze afscheid. Theo Besselink volgt haar op.

Op 9 en 10 december speelt het MPG Jeugdtheater in Amphion. Op 6 en 7 oktober 2007 speelt MPG er de ‘West Side Story’.