2004 Jekyll & Hyde

jekyllhydeWaar en wanneer:
Amphion, Doetinchem: 1, 2, 3, 4 april 2004

Door:
MPG (G-Majeur)

Artistieke Leiding:
Dirigent:  Frank Litjens
Regie: Jasper Korving
Choreografie: Sonja Wiselius

Credits:
Verhaal: Robert Louis Stevenson
Liedteksten: Leslie Bricusse
Muziek: Frank Wildhorn

Rolverdeling:
Henry Jekyll/Edward Hyde: Jurgen Kamphorst & Barry Römer (afwisselend)
Emma Carew: Marieke van der Burg
Lisa Harris: Sanna Rijpma
John Utterson: William van Ampting
Sir Danvers Carew: Wessel Barendregt

Het verhaal:
Jekyll & Hyde The Musical brengt nieuw leven in het klassieke verhaal van Robert Louis Stevenson over de onvermijdbare innerlijke strijd tussen goed en kwaad.

Dr. Henry Jekyll, een briljante jonge dokter en wetenschapper, richt zijn onderzoek op de onverklaarbare geestesziekte van zijn vader. Dr. Jekyll is ervan overtuigd dat hij de gekwelde ziel van zijn vader kan bevrijden wanneer hij in staat is het goede en het kwade in de mens te scheiden. Dit medische experiment wordt zijn levensdoel, maar stuit op weerstand bij de gevestigde orde. Dr. Jekyll reist af naar de krochten van zijn eigen ziel door zichzelf als proefpersoon te gebruiken en wekt hiermee zijn onheilspellende alter ego Mr. Edward Hyde tot leven. De heldere scheidslijn tussen goed en kwaad wordt hiermee vervaagd en verandert het ogenschijnlijk verdraagzame Londen in een wereld vol terreur, waarin alleen de dood nog uitkomst kan bieden.

Recensie:
Jekyll and Hyde richting niveau Joop van den Ende.
Met de musical Jekyll and Hyde heeft Musical Producties Gaanderen weer een stap omhoog gezet richting het niveau waarop Joop van den Ende opereert. Misschien zelfs de laatste stap, want met amateurspelers en draaiende op vrijwilligers leek deze prestatie al haast onmogelijk. In een ultieme mix van theater, hoogwaardige zangpartijen, verbluffende kostuums en een ingenieus decor wist MPG van begin tot eind te boeien.
Wie het verhaal kende of vooraf een fraai boekwerkje had aangeschaft, liet zich in de eerste twintig minuten vooral boeien door de rust. De directe woorden van Seth Gaaikema, die Jekyll and Hyde verhaalde, legden een basis voor het theatrale geweld tijdens de metamorfose van Jekyll naar Hyde later. Aangezien één hoofdrolspeler beide personages gestalte gaf, waren grime en kostuums niet bruikbaar. Kamphorst moest het donderdag doen met zijn bril, saaie haar en zijn gedrongen houding. Als Hyde liet hij meer tanden zien en ging het nette bloesje half uit.
Geholpen door een professioneel Van den Ende-decor en vakmensen achter licht en geluid werden alle mogelijkheden binnen Amphion uit de kast gehaald.
Camera’s in de zaal gaven verstrooide beelden die in alle hectiek op de achterwand geprojecteerd, computergestuurde lampen schenen af en toe fel de zaal in, gepaard gaand met adembenemende geluidseffecten.
Duidelijk onder de indruk gingen de toeschouwers de pauze in. Rustig wachtend in de lange rij voor de bar werd voornamelijk gefluisterd. ‘Mooi he?’ en ‘Echt niet verwacht van amateurs’.
Opvallend in vergelijking met voorgaande producties Anatevka en Jesus Christ Superstar was de hoge kwaliteit van de zangpartijen. Hoewel niet allemaal gezegend met een mooie zangstem, wist iedere solist zijn partij indrukweekend te brengen. Een hoogtepunt vormde het duet van Jekyll’s vriendin Emma (Marieke van der Burg) en het hoertje Lisa (Sanna Rijpma).
Jurgen Kamphorst gaf na afloop toe last te hebben gehad van zogenaamde premierekoorts. Niet hij, maar medehoofdrolspeler Barry Römer mocht woensdag namelijk de generale spelen. Hij keek tevreden terug, ondanks enkele schoonheidsfoutjes, zoals de bisschop die niet zoals gepland in vlammen opging. ‘Wat kost dit veel energie zeg, nu gaat het wel weer, maar tijdens de musical ben je voortdurend in beweging.’
Ook na de voorstelling bleef het stil in de foyer, uit bewondering voor een musical waaraan geen enkele recensie recht zou doen. De spelers namen daarom hun felicitaties moe en gelaten in ontvangst. Is dit de top voor MPG?

In het gastenboek op de website www.mpgsite.nl schreven bezoekers de afgelopen dagen lovende woorden. Ze zijn het nalezen waard. Een voorbeeld: ‘Na Into the Woods, Anatevka en Jesus Christ Superstar hebben we zaterdagavond weer genoten van een pracht voorstelling met een sublieme vertolker van Jekyll en Hyde. Veel succes met de volgende productie, wij zijn er weer bij’, schreven Piet en Wil Elshof uit Zevenaar.