1999 Into The Woods

Waar en wanneer:
Amphion, Doetinchem: 19,20,21 november 1999

Door:
MPG (G- Majeur)

Artistieke Leiding:
Dirigent:  Frank Litjens
Regie: Jasper Korving

Credits:
Muziek: Stephen Sondheim
Tekst:  James Lapine

Rolverdeling:
Verteller: Jurgen Kamphorst
Heks:  Riki Wassink
Bakker: Barry Romer
Bakkersvrouw: Helma Arentz
Mysterieuze man: Wessel Barendregt

Het verhaal:
Er was er eens…
Alle sprookjes personages moeten letterlijk “ Het bos in” om hun wensen te verwezenlijken. Ze moeten allemaal op avontuur. In het sprookjesbos zijn heel vreemde zaken aan de gang. Wat wil Meneer Wolf van de onschuldige Roodkapje? Leven Assepoester en haar Prins nog lang en gelukkig? Wat doe je als er een dode Reus in je achtertuin ligt.Is een draak wel zo’n geschikt huisdier? Zal iedereen krijgen waar hij zo vurig naar verlangt? Worden alle wensen vervuld? Leeft iedereen nog lang en gelukkig? Met al deze vragen gaat men op avontuur.

Recensie:
Josée Gruwel, de Gelderlander

Vuurwerk in sprookjesbos

‘Hoe ook het leven gaat, hou van je kind!’ is de essentiële levenswijsheid die drie keer een vol Amphion uit Doetinchem het afgelopen weekend meekreeg uit de musical ‘Into the Woods’, gespeeld door Musical Producties Gaanderen (MPG). De Amerikaan Stephen Sondheim schreef de musical, waarin een bakkersechtpaar verstrikt raakt in een net van sprookjesfiguren.
De Arnhemmer Jasper Korving staat borg voor de Nederlandse vertaling en regisseerde, waardoor de circa 130 medewerkers aan deze megaproductie ervoor zorgden dat jong en oud in de ban raakten van de betovering van een spetterend sprookjesbos. Een bos waarin de verteller, de enthousiaste Jurgen Kamphorst, de bakker en zijn vrouw meenam op avontuur. We kregen te maken met de vloek van de heks, met de mysterieuze man, met Assepoester die bedrogen wordt, Jaap (van de bonenstaak) die een drakenei laat uitkomen, Roodkapje die ‘een stuk’ (de wolf) ontmoet, de ongelukkige Raponzel en de dolende Hans en Grietje. Ook de koning en zijn prinsen spelen mee. En en passant Repelsteeltje en Sneeuwwitje. Jagers, lakeien, vuurvechters. Toverbonen, een echte geit en een kip en tot slot een pracht van een draak…
De kracht van MPG ligt in het neerzetten van een ‘gouden’ sfeer. Speelse, gedurfde en kleurrijke kostumering, verrassend decor dat in totaliteit een mooie eenheid vormt,soms wonderlijk licht met onverwachte effecten en adequate grime zitten samen als de perfecte, warme jas om de circa 45 spelers heen. In die warme jas werden in een vlot tempo de sterren van de sprookjeshemel gespeeld en werden de niet gemakkelijk in het gehoor liggende melodieën (niet altijd even zuiver) gezongen met begeleiding van het live-orkest, de Gaanderense Stads Muzikanten, onder leiding van Frank Litjens.
Een musical met, vooral in het gedeelte voor de pauze, veel humor. Met een intensief begin waarin de toeschouwer snel de personages moet plaatsen, met een getimede afwisseling in spanning en ontspanning. Een afgerond eerste gedeelte waarin menig kind op de punt van de stoel zit. Met een wat (te) lang gedeelte na de pauze, waarin het verhaal een extra dimensie krijgt: dat van de wijze lessen, vooral voor de volwassenen in de zaal. Eindigend met de uitsmijter: de verschrikkelijke draak die toch ook een goed hart schijnt te hebben. Zo onvoorspelbaar als het leven is, zo onvoorspelbaar blijkt het bos. Het bos, waarin onder andere het volwassen geworden Roodkapje haar eigen weg moet zoeken.
Chapeau voor vooral de spelers, waaronder Riki Wassink als heks, Barry Römer en Helma Arentz als bakkersechtpaar, Marian Keuben als Assepoester, Willem van Doesum als Jaap, Sandra Massop als Jaaps moeder, Nanda Visser als Roodkapje, Erik Plageman als Wolf, Tamara Seegers als Raponzel, Rik van de Heuvel en William van Ampting als prinsen, Wessel Barendregt als Mysterieuze man en Hajo Rietman als Assepoesters Vader.