1998 Carousel

Waar en wanneer:
Amphion, Doetinchem 15, 16, 17 mei 1998

Door:
MPG (G-Majeur en de G-Sleuteltjes)

Artistieke Leiding: 
Dirigent: Frank Litjens
Regie: Jasper Korving
Choreografie: Terez Esvelt

Credits:
Muziek: Richard Rodgers
Tekst: Oscar Hammerstein II

Rolverdeling:
Berend Barendszen: Michiel Boland
Neelie Jacobs: Marieke van der Burg
Klaartje Pronk: Mieke ten Velde
Eduard Coen: Richard Klompenhouwer
Arciel: Barry Römer

Het verhaal:
Het is het jaar 1900 en kermis in Scheveningen. Berend Berendszen moet op deze kermis de carousel draaiende houden. Hij raakt verliefd op een bezoekster van de kermis Neelie. Dit tegen de zin van zijn bazin, mevrouw Mulder. Berend kiest voor Neelie en neemt ontslag. Echter er rust geen zegen op hun relatie. Berend zit zonder werk en komt in aanraking met louche figuren en laat tenslotte het leven bij een poging om samen met een kennis, iemand te overvallen. Hij mag echter de hemel nog niet in omdat hij op aarde eerst een aantal zaken moet afhandelen.

Recensie:
Josée Gruwel, de Gelderlander

Carousel MPG zoet en spannend

Veel prominenten -onder wie Frank Sinatra- zongen ‘You’ll never walk alone’, uit de musical Carousel, die in 1945 werd geschreven door Rodgers & Hammerstein.

Afgelopen weekend werd de musical, bewerkt door regisseur Jasper Korving, drie keer met veel verve door circa tachtig spelers van Musical Producties Gaanderen opgevoerd in schouwburg Amphion. Het is een schitterend geheel geworden, al was het verhaal -met name de wat moraliserende ‘Schilderij’ liedjes- voor de pauze aan de langdradige kant en stond het pakkende ‘You’ll never walk alone’ voor koor en menig solist in een te hoge toonzetting. Ook het applaus was niet dat je mocht verwachten.

De musical was niet zo spectaculair als Joseph, maar wel knap doordacht wat betreft kleding (215 kostuums) en decor. Met een doortimmerde regie, speelse choreografieën van Teréz Esvelt en een heel professioneel spelend orkest onder leiding van Frank Litjens werd het romantische en wat spannende verhaal neergezet van Berend Barendszen (Michiel Boland) die in het Scheveningen anno 1900 aanvankelijk een baantje op de kermis heeft, als omroeper bij de carousel. Hij is er gelukkig, maar neemt ontslag als hij verliefd wordt op Neelie Jacobs (Marieke van de Burg) ook al is zijn bazin het daar niet mee eens. Hij trouwt en wil voor zijn gezin zorgen. Maar hij heeft geen werk, wordt betrapt als hij geld wil stelen en pleegt zelfmoord. Vanuit het voorportaal van hemel en hel mag hij dan een paar keer terug, om zijn dochter Louise en zijn vrouw te laten voelen dat hij bij ze is.

Middels soms lange zangteksten waarbij de stemmen zuiver stemden met het orkest, wisten de hoofdrolspelers -onder wie ook Mieke te Velde, Richard Klompenhouwer, Lianne Visser en Rik van de Heuvel- ieder goed een eigen karakter weer te geven.

Met hen speelt zich het vissersleven af van de mannen, vrouwen en kinderen, met tal van emoties die in deze musical door middel van oogstrelende taferelen aangedikt rozig, maar ook humoristisch en serieus door de hele cast werden weergegeven.