1997 Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat

Waar en wanneer:
Amphion, Doetinchem: 11,12,13 april 1997

Door:
MPG (G Majeur en de G Sleuteltjes)

Artistieke Leiding:
Dirigent:  Frank Litjens
Regie: Jasper Korving

Credits:
Muziek: Andrew Lloyd Webber
Tekst: Tim Rice

Rolverdeling:
Jozef: Richard Klompenhouwer (Understudy: Lars Geerts)
Vertelster 1: Mieke ten Velde
Vertelster 2: Willeke van der Burg
Vertelster 3: Marieke van der Burg
Farao: Jos van den Berg
Ruben: Michiel Boland
Jakob: Willy Meuleman

Jonge Jozef: Bram Krul
Butler: Riki Wassink
Potifar: Emiel Nas
Bakker: Rik van den Heuvel
Dan: Lars Geerts

Ensemble:
Andrea Abbink, Marjolein van Aken, Nelleke van Aken, Helma Arentz, Robert Bergman, Anja Blokhuis, Gerard Blokhuis, Ritsert de Boois, Elske van der Burg, Willem van Doesum, Saskia Dolleman, Ine Elbers, Marloes Holtus, Kim Kleinhesselink, Frits Kuitert, Daphne, Lavalaye, Dennis Lukassen, Marianne Luijmes, Houkelien Maatman, Sandra Massop, Andreas van der Meulen, Michèle Roijen, Victoria Schellevis, Wilma Veltman, Lianne Visser, Miranda Visser, Nanda Visser & Desiree Wijgman-Niesink

Kids:
Jolanda Agelink, Maarten van Aken, Marieke Arentz, Dirk Bosch, Bas Damen, Peter Damen, Rianne Damen, Jaap van Doesum, Jessica van de Goot, Saskia van de Goot, Manon Hendrix, Niek Jansen, Alize de Jongh, Marinka de Jongh, Danny Kleinhesselink, Leonie Kleinhesselink, Haiko de Koe, Anne-Marij de Koning, Tom Kortbeek, Milou Lovink, Nienke Menkhorst, Elaine Niesink, Marthe Pouwels, Mike Schnitzler, Nikki Stevens, Floor Thissen, Jolien Thissen, Karin ten Velde, Sonja ten Velde, Jenny Veldkamp, Maja Veldkamp, Daisy Verhoeven, Nathalie Visser & Mayke Vrieze

Het verhaal:
Jacob geeft zijn lievelingszoon Jozef een prachtige gekleurde mantel. Zijn broers haten hem en gooien hem in een put. Ruben is de enige broer die dit Jozef niet wil aandoen. Als hij weg is wordt Jozef verkocht aan een stel handelaren die hem meenemen naar Egypte. De broers vertellen Jacob dat Jozef gedood is door een wild dier. In Egypte wordt Jozef verkocht aan Potifar. Jozef wordt de meest gewaardeerde slaaf van Potifar. Door een list van de vrouw van Potifar belandt Jozef in de gevangenis. Als Potifar constant dezelfde dromen droomt, roept hij de hulp in van Jozef die dromen kan verklaren. Jozef vertelt dat er zeven vette en daarna zeven magere jaren zullen aanbreken. Hij stelt voor graan te sparen voor de zeven magere jaren. Jozef wordt voor zijn advies geprezen en mag zich de machtigste man van Egypte noemen. Als zijn broers tijdens de magere jaren door Jacob naar Egypte worden gestuurd herkennen ze Jozef  niet. Hij geeft hen graan mee maar beschuldigt hen, nog voor ze Egypte verlaten, van diefstal. Uiteindelijk vertelt Jozef hen wie hij is en kan Jacob zijn dood gewaande zoon weer omarmen.

Recensie
Martin Hermens, Gelders Dagblad

Joseph’ is leukste musical van seizoen

Op zoek naar een verhaal voor een musical doken de jeugdige Andrew Lloyd Webber en Tim Rice eind jaren zestig in het Oude Testament. In het 37ste hoofdstuk van Genesis kwamen ze bij het verhaal van aartsvader Jakob en zijn twaalf zonen terecht. Jozef, één van die twaalf, is pa’s oogappeltje. Tot groot ongenoegen van zijn broers, die hem uit de weg ruimen. Maar, zo leert het verhaal, wie een kuil graaft voor een ander valt er zelf in.

Lloyd Webber en Rice maakten er een amusant muziekstuk van dat bol staat van parodieën op allerlei muziekstijlen. Musicalproducties Gaanderen heeft dat goed begrepen en legt in deze als schoolmusical begonnen voorstelling dan ook terecht de nadruk op de humor. Dat resulteert in een overdonderend en kleurrijk spektakel waarin de tijd van Oude Testament heerlijk gespekt wordt met hedendaagse fratsen.

Onder leiding van het gouden team Jasper Korving en Frank Litjens heeft Musicalproducties Gaanderen zichzelf overtroffen. Ze heet dan een amateurvereniging te zijn, maar de prestaties in deze ‘Joseph’ zijn haast van professioneel niveau. Zelden heb ik een (amateur)musical-voorstelling gezien waarin zoveel goede ideeën zijn verwerkt en waarbij bet speelplezier zo overtuigend van het toneel spettert.

Jammer genoeg zijn niet alle ideeën en vondsten consequent uitgewerkt. waardoor niet alle puntjes op de i zijn beland. Daarmee kom ik uit bij de kritiek die ik vorig jaar ook had op ‘The Wizard of Oz’:regisseur Jasper Korving is een ongelofelijk creatief talent, maar moet nog leren dat zorgvuldig te doseren.
Maar die kritiek wordt voor een deel gesmoord door prachtige prestaties van alle mensen voor en achter de schermen. Decors en kostuums zijn perfect afgewerkt, de stemmen stijgen boven gemiddelde amateur-niveau uit (met als uitschieters Michiel Boland in de rol van Ruben en Richard Klompenhouwer als Jozef), het orkest van Frank Litjens levert een topprestatie en de fraaie belichting van de tableaus resulteert in mooie plaatjes. De premièrevoorstelling, vrijdagavond, ging gepaard met de nodige technische problemen. Met name de drie vertelsters (ze deden me denken aan de feeën in Walt Disney’s bewerking van Doornroosje) grepen die gelegenheid aan om te laten zien hoeveel ervaring Musicalproducties Gaanderen in de loop der tijd heeft opgebouwd met het maken van musicals.
Wie er niet in geslaagd is een kaartje te bemachtigen voor een van de voorstellingen van afgelopen weekeinde, mag zichzelf voor het hoofd slaan. Want deze ‘Joseph’ uit Gaanderen is zonder twijfel de leukste musical-voorstelling van dit theaterseizoen.