1991 Annie

Waar en wanneer:
Amphion, Doetinchem 1 en 2 november 1991
Cultureel Centrum Winterswijk 8 en 9 november 1991

Door:
MPG (G-Sleuteltjes en G-Majeur)
Naar aanleiding van het 10 jarig bestaan van de G-Sleuteltjes in mei 1990, ontstond het idee om een musical op te voeren in Amphion.

Artistieke Leiding:
Dirigent: Dick van Heuvel
Regie/choreografie: Yvonne Beerten / Ben Harbers

Credits:
Muziek: Charles Strouse
Tekst: Martin Charnin

Rolverdeling:
Annie: Ilona Rysavy / Marieke v.d. Burg (afwisselend)
Oliver Warbucks: Hugo Berentsen
Miss Hannigan: Sandra Massop
Grace Farrel: Monique Boland/ Monique te Boekhorst
Molly: Jessie Harmsen
Pepper: Willeke v.d. Burg
July: Monique Agelink
Tessie: Gonneke Harbers
Kathy: Tamara Loesing
Duffie: Katja MCHugh

Het verhaal:
De jaren dertig in New York. Het is crisistijd. Door armoe en werkeloosheid kunnen ouders hun kinderen niet of nauwelijks onderhouden. President Franklin D. Roosevelt bedenkt plannen de crisis door te komen. In een weeshuis in New York woont Annie, samen met een heel stel andere meisjes. Na een ruzie met een stel andere weesmeisjes vlucht zij uit het weeshuis. Daar sluit ze zich aan bij een stel zwervers. Als de politie een razzia houdt wordt Annie gevangen genomen en door inspecteur Ward naar het weeshuis teruggebracht, waar Miss Hannigen meest dronken, de scepter zwaait.

Dan meldt Grace Farell, secretaresse van miljonair Warbucks zich aan. De miljonair wil een weesmeisje een leuke tijd laten beleven. Annie gaat mee met Grace Farell, zeer tegen de zin van Miss Hannigen. Annie wint al gauw de sympathie van de miljonair en deze raakt zo aan haar gehecht dat hij haar wil adopteren. Als hij Annie een medaillon geeft als cadeau wordt Annie verdrietig. Ze wil weten wie haar ouders zijn. Warbucks looft in een live uitzending in de studio van N.B. C een forse beloning uit als de echte ouders van Annie zich melden.

Er komen talloze op geld beluste ”ouders” af op de oproep van Warbucks. Maar de echte ouders van Annie blijven spoorloos. Ook de hulp van President Roosevelt wordt ingeroepen.
Uiteindelijk, tijdens Kerst is President Roosevelt achter de identiteit van Annie’s echte ouders gekomen. Zij leven niet meer. Ondanks haar verdriet is Annie heel blij als Warbucks haar vraagt of hij haar toch mag adopteren.

Recensie:
Glansrol van Ilona Rysavy in musical Annie

Een musical valt of staat met de acteer- en zangkwaliteiten van de hoofdrolspeler. Ilona Rysavy zorgde ervoor dat de voorstelling stond door haar interpretatie van het weesmeisje Annie. Deze dertienjarige middelbare scholiere wist zich geheel in te leven in de rol van het kind Annie, waarbij zij heel ontwapenend en direct uiting gaf aan de verschillende gemoedstoestanden die Annie doorliep in het verhaal. Met haar kinderlijke blijheid als rode draad en haar betrokkenheid bij de andere spelers moet zij inspirerend gewerkt hebben op de anderen. Zij had daarbij een zelfverzekerde en doorgaans zuivere stem en wist dat alles vrijmoedig te presenteren.
Haar volwassen tegenspelers hadden heel wat meer moeite met die spontaniteit. Met name de belangrijke rol van Oliver Warbucks had wat meer vaderlijke warmte mogen uitstralen. De vertederende relatie tussen hem en Annie kwam door afstandelijkheid van zijn kant te weinig over. Wel had deze man een goede stem.
Sandra Massop in de rol van de volkse, erotomane en ietwat kwaadaardige Miss Hannigan wist daarentegen door haar rake karikatuur het publiek op haar hand te krijgen.
Het begeleidend orkest onder leiding van Dick van den Heuvel had zijn goede en kwade kanten. Op tedere momenten wist het soms navenant te begeleiden, maar het bezondigde zich ook nogal eens aan te hard spelen, waardoor de zang of gesproken tekst bijna helemaal wegviel.
Met de goed bezette zaal was er vanaf het begin van de voorstelling een goed contact en de vereiste wisselwerking. Volgend weekend nog twee voorstellingen hiervan in het Cultureel Centrum in Winterswijk.